Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΛΕΥΚΩΜΑ “Τρίκαλα 2010”

“Τρίκαλα 2010”: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πόλη, αλλά και το Νομό

Εξαιρετικό το λεύκωμα που ολοκληρώθηκε και παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες πτυχές και ιστορικά στοιχεία της πόλης
Κατ' εντολήν του Δήμου η δημιουργία του, με τον κάθε τόμο να κοστίζει στη Δημοτική Αρχή 25 μόλις ευρώ
1.000 συνολικά αντίτυπα, θα φέρουν τη σφραγίδα του Δήμου Τρικκαίων
Θα διατίθεται σε λίγες μέρες και στα βιβλιοπωλεία.

Έτοιμο είναι το λεύκωμα που φέρει τον τίτλο “Τρίκαλα 2010” και φέρει την σφραγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Ένα λεύκωμα γραμμένο σε ελληνικά και αγγλικά για να είναι προσιτό σε όλους και που περιλαμβάνει στοιχεία που όλοι οι Τρικαλινοί θα έπρεπε να γνωρίζουν, ένα λεύκωμα με πλούσιο και εντυπωσιακό συνάμα φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει στιγμές από την πόλη σε κάθε της εποχή, από μια διαφορετική, ομολογουμένως, οπτική γωνία.
Το λεύκωμα ανατέθηκε στους αδερφούς Ζαρζώνη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και πλέον έχει ολοκληρωθεί και έχει τυπωθεί, ενώ τις επόμενες μέρες θα βρεθεί και στα βιβλιοπωλεία, από όπου μπορεί κανείς να το προμηθευτεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λεύκωμα έγινε με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, αφού όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Ταμήλος, δεν υπήρχε ένα βιβλίο αντιπροσωπευτικό της πόλης το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει σε επισκέπτες και όχι μόνο. Συνολικά, ο Δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει το ποσό των 25.000 ευρώ για 1.000 αντίτυπα, τα οποία θα φέρουν τη σφραγίδα του Δήμου Τρικκαίων, ενώ από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν αντίτυπα χωρίς τη σφραγίδα του Δήμου, που θα μπορεί ο καθένας να αγοράσει από τα βιβλιοπωλεία.
Στις πρώτες σελίδες του λευκώματος “Τρίκαλα 2010” βρίσκεται και ο πρόλογος που υπογράφει ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος. “Τα Τρίκαλα, η πόλη μας, συνεχίζει την πορεία της προς τους αιώνες με συνεχείς μεταφορές και αυξητική τάση, από την αρχαία Τρίκκη και τον Ασκληπιό στον Τσιτσάνη και την σημερινή ψηφιακή εποχή”, αναφέρει ο κ. Ταμήλος και συνεχίζει: “Εμείς, οι κάτοικοι της, ζούμε τον χρόνο μέσα από τα ατομικά και συλλογικά μας προβλήματα και συνήθως δεν έχουμε πλήρη γνώση των μικρών καθημερινών αλλαγών που συντελούνται και καθημερινά αλλάζουν την πόλη. Γι' αυτό θεωρώ πως κατά καιρούς πρέπει να αποτυπώνουμε την περίοδο που ζούμε μέσα από την οπτική ενός καλλιτέχνη. Να “φυλακίσουμε” τις πανέμορφες στιγμές κάθε εποχής σε φωτογραφίες και να κρατήσουμε το παρόν της πόλης του 2010 για πάντα”.
“Τρικκαίων πόλις”

Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα ο αναγνώστης θα δει καταρχάς την αναφορά στην πόλη. “Τα Τρίκαλα, χτισμένα πάνω στον ποταμό Ληθαίο, είναι μια διαχρονική πολιτεία που έχει συνεχή ζωή από τα προϊστορικά της χρόνια ως σήμερα. Η στρατηγική θέση της πόλης και ο γεωργικός και βιοτεχνικός πλούτος της, στάθηκαν η αιτία να συγκροτηθεί από την αρχαιότητα αστική ζωή που διατηρείται χωρίς διακοπή ως τις μέρες μας”, αναφέρεται μεταξύ άλλων. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό των Τρικάλων σε προγενέστερες περιόδους και αμέσως μετά εκτενής αναφορά στην πόλη που επί πέντε χιλιάδες χρόνια βρίσκεται στις όχθες του Ληθαίου. “Τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, είναι μια διαχρονική πολιτεία που έχει συνεχή αδιάλειπτη ζωή από τους τελευταίους αιώνες της 4ης χιλιετίας π.Χ. έως σήμερα. Είναι μια πόλη του κάμπου, πάνω στον ποταμό Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού, κομβικό σημείο στους πανάρχαιους δρόμους που οδηγούσαν από την Ήπειρο προς την εύφορη Θεσσαλική πεδιάδα και κουβαλούσαν λαούς, νέους συρμούς και ιδέες”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην περιγραφή. Το λεύκωμα συνεχίζεται με την αναφορά στον αρχαιολογικό πλούτο και την ιστορία της πόλης, την απελευθέρωσης της το 1881, την εξέλιξη της, τον χαρακτηρισμό της ως πόλη της μουσικής και πατρίδα του Βασίλη Τσιτσάνη. Μάλιστα αρκετές σελίδες του βιβλίου είναι αφιερωμένες στον Βασίλη Τσιτσάνη και την πορεία του, ενώ υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του Τρικαλινού μουσικοσυνθέτη.

Μεγάλη η κληρονομιά

Το δεύτερο κομμάτι του λευκώματος αναφέρεται εξ' ολοκλήρου στην πόλη. “Τα Τρίκαλα είναι μια πολιτεία, που ζει και κινείται στους ρυθμούς του παρόντος, αλλά με απέραντο σεβασμό στο παρελθόν της. Οικονομικές δραστηριότητες και οικιστική ανάπτυξη συνδυάζονται με την προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της. Η παλιά αγροτούπολη της Θεσσαλίας εξελίχτηκε σε μια πόλη που κρατάει τα τοπόσημά της και τα παλιά της χαρίσματα”, αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου. Και από εκεί και πέρα, ακολουθούν φωτογραφίες από τους λόφους του Φρουρίου και του Προφήτη Ηλία, από το μύλο Ματσόπουλου, από τον Ληθαίο ποταμό, την κεντρική γέφυρα της πόλης που φτιάχτηκε το 1886, αλλά και στιγμιότυπα με ποδηλάτες.
Ιδιαίτερη η αναφορά και στον Ασκληπιό, με φωτογραφίες από την γέφυρα και το άγαλμα που έχει τοποθετηθεί σχετικά πρόσφατα, όπως επίσης και με φωτογραφίες από τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, που επιβεβαιώνουν τις ιστορικές μαρτυρίες ότι στην Τρίκκη υπήρχε το “αρχαιότερον και επιφανέστερον” ιερόν του Ασκληπιού στον αρχαίο κόσμο.
Ιδιαίτερη η αναφορά και στο Βυζαντινό κάστρο, σήμα κατατεθέν για την πόλη μας, ένα κάστρο που – αν και πολλοί αγνοούν τη συγκεκριμένη αναφορά – χτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό, πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Τρίκκης.
Να σημειωθεί πως στο λεύκωμα υπάρχουν φωτογραφίες από το μουσουλμανικό τέμενος του Οσμάν Σαχ, γνωστότερο ως Κουρσούμ Τζαμί, από το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο, από το ιστορικό παγοποιείο και εργοστάσιο γκαζόζας του Θεόδωρου Κλιάφα, από την αγορά της πόλης και πολλά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα. Εντοπίζουμε ακόμη στιγμές από το ζωολογικό κήπο, αλλά και πολυσέλιδη αναφορά στο Βαρούσι και τα αρχοντικά της συνοικίας, με ιδιαίτερη μνεία και στον Ιερό Ναό Αγίας Επίσκεψης.
Εκτενής η αναφορά και στην τέχνη με έμφαση στην τεράστια τοιχογραφία που υπάρχει στα Μανάβικα, η οποία φιλοτεχνήθηκε σε έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων, από Γάλλους αλλά και Τρικαλινούς ζωγράφους. Εξαιρετικές επίσης οι φωτογραφίες από το αρχοντικό Μακρή, το Πελέκειο, το κτίριο του Σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης που χτίστηκε το 1886, φωτογραφίες από τη νυχτερινή ζωή, τις ταβέρνες και τα μπαράκια.
Στις τελευταίες σελίδες του λευκώματος φιλοξενούνται τα Μετέωρα, η περιοχή της Πύλης με την τοξωτή γέφυρα και την εκκλησία της Πόρτα – Παναγιάς, το αρχοντικό Ζωγράφου στη Λαζαρίνα, τα ορεινά του Νομού με την Ελάτη και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά που φημίζεται για την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική της και τους 12 πέτρινους τρούλους, ο άνω ρους του Αχελώου όπως επίσης και η λίμνη Πλαστήρα.
Πηγή: Μαρία Ξηντάρα Εφημερίδα "Τρικαλινά Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου